Dieta roślinna cieszy się coraz większym powodzeniem, a wiedza na temat jej prozdrowotnych właściwości skutecznie zachęca do jej stosowania. Dieta taka pozwala nie tylko zadbać o zdrowie, ale też odkryć wiele nowych smaków. Wśród tych produktów, które zyskują coraz większą sławę, znajdują się wodorosty. Co warto wiedzieć na ich temat?
Wodorosty – jak zdobyły popularność?
Czym są wodorosty? Morskimi organizmami, które w wielu krajach azjatyckich są jednym z ważniejszych składników tradycyjnych potraw. Po algi od wieków chętnie sięgają Chińczycy i Japończycy, przepisy na dania z takimi dodatkami są też cenione w Korei i Wietnamie. W Europie jeszcze do niedawna algi były sporadycznym dodatkiem. Dziś, dzięki modzie na sushi i inne orientalne dania, stają się coraz bardziej popularne. A że wiedza na temat ich korzystnego wpływu na ludzki organizm jest coraz szersza, chętnie sięgają po nie miłośnicy zdrowego stylu życia. Co warto wiedzieć na temat wodorostów i ich wartości odżywczej?
Wodorosty i ich wartość odżywcza
Algi to rewelacyjne źródło wielu składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Wiadomo, że w tych morskich roślinach pojawia się wiele witamin, w tym witamina C, E oraz witaminy z grupy B. Wodorosty są też bardzo dobrym źródłem magnezu i wapnia, wspierają też ludzki organizm solidną dawką żelaza oraz jodu. Dieta z ich udziałem pomaga w walce z zalegającymi w organizmie toksynami i stanami zapalnymi, wspiera też naturalną odporność organizmu. Po pyszne dania z algami chętnie sięgają też te osoby, które chcą cieszyć się wspaniałym smakiem, a jednocześnie ułatwić sobie odchudzanie. Algi w naszej kuchni – jak je wykorzystać?
A jak można stosować wodorosty w kuchni? Wiadomo, że algi to jeden z tych składników, z których chętnie korzystają weganie i wegetarianie. Dzięki algom, dieta roślinna staje się ciekawsza, a organizm otrzymuje solidną porcję ważnych dla zdrowia składników. Algi są też cenione przez miłośników zdrowego stylu życia i przez tych, którzy chcą poznawać nowe smaki. Dla nich przepisy na azjatyckie specjały są ciekawą propozycją, a że wybór dań chińskich i japońskich jest dość szeroki, każdy miłośnik smacznej i zdrowej kuchni znajdzie dla siebie coś ciekawego. Sałatki i zupy, jarskie alternatywy dla potraw rybnych – oto wybrane sposoby wykorzystania wodorostów w kuchni.